Vill du träna ditt mindset- Kolla videon här

Maria Lindström har hjälpt över 1000 människor med att få till de förändringar de vill ha. Maria jobbar med elitidrottare men även som livscoach. Maria har varit professionell tennisspelare och deltagit i Olympiska spelen.

Tre sätt för bättre självkänsla

Av: Maria Lindström

Om du som idrottare vill lära dig att vara tryggare i dig själv, ha en aura av självkänsla runt dig tillsammans med en absolut vetskap – att ingen eller inget skrämmer dig ..

Sluta tro att din låga självkänsla beror på dåliga gener.

Eller att du blir mer trygg i dig själv när du börjar vinna.

Det är inte så det är, överhuvudtaget.

Hur ofta tappar du din energi innan du ens börjat tävla, undrar vad andra tycker om dig om du förlorar och tänker att andra är så mycket bättre?

 • Du startar din match och du känner dig ok men i bakhuvudet tror du inte riktigt att du kan vinna.
 • Du börjar undra vad dina vänner kommer att tänka om dig om du förlorar och om du verkligen förtjänar att spela i denna turnering.
 • Du försöker vara positiv men det är egentligen bara för syns skull – inombords vet du- alla andra är mycket bättre och du är ingen.

Efter matchen känns det hemsk eftersom din förlust enligt dig, återspeglar vem du är som person och inte bara ett resultat i en sport.

Du är inte bara en person som idrottar, du är din sport.

Du är ledsen och frustrerad, men ju längre dagen går lyckas du glömma det och nästa dag ställer du dig på träningsbanan igen.

Om du på något sätt känner igen dig, så är du inte ensam.

Oavsett, det är en sak som är bra att veta.

Om du vill briljera i din sport – och få dina motståndare att se upp till dig när du tävlar – då kan du inte bry dig vad andra tycker om dig eller tror att alla andra är mer fantastiska än du är.

Det här är vad jag tror …

Om du inte känner dig säker i dig själv och separerar att du spelar en sport och är en person, då kommer du ha svårt att få toppresultat.

Och du kommer att fortsätta träna hårt men kommer inte få ut maximalt av din stora ansträngning i form av bra resultat och vinster.

En väg till ingenstans.

Det saknas något – faktiskt tre saker- för att du ska känna dig säker och tävla tuffare än du gör för tillfället.

Först och främst måste du vara mycket tydlig med vad du vill och vem du behöver vara för att uppnå ditt mål. Inte bara; Jag vill spela proffs, gå på college på ett stipendium eller spela så bra jag kan.

Du behöver vara mer specifik än så – den tydligheten kommer hjälpa dig att flytta nålen i rätt riktning på snabbaste sätt.

Om din karaktär är oklar, om du inte vet hur du ska vara ute på idrottsplan, kommer din låga självkänsla att lysa igenom för din motståndare.

Några av er kanske tänker – du är född på ett eller annat sätt – till dig vill jag säga, du kan alltid göra förbättringar på din självkänsla. Och en bättre självkänsla genererar på ett naturligt sätt en bättre prestation.

Om du vill att detta ska fungera måste du först tro att det är möjligt att förbättra din självkänsla och inte tro att det är exklusivt för en liten grupp människor med rätt föräldrar och perfekta omständigheter.

Om du är oklar med det här, har du mycket svårare att prestera kraftfullt och kommer inte ha den där inre säkerheten att du ”äger” matchen.

Den andra saken är att veta vad din inre själv röst säger till dig – och bli hängiven i att  förändrar den.

Låt mig bryta isär det så här. Du har 65 000 tankar om dagen ..

95% är samma som dagen innan.

Om du vill ha ett bättre självprat måste du ta reda på om din inre röst hjälper dig eller tar dig längre bort från var du vill vara.

Om du säger saker som;

 • Jag undrar vad han / hon tycker om mig
 • Jag förtjänar inte detta
 • Jag är misslyckad när jag förlorar
 • Alla andra är så mycket bättre
 • Jag kommer alltid att ha dåligt självkänsla.

Då har du hamnat ute  i ”buskarna” – och behöver en machete för att ta dig därifrån – så att du kan få ut det du har inom dig under match.

Du kan fråga dig själv …

 1. Hur är min inre dialog?
 2. Hur kan jag tänka en liten bättre tankar?
 3. Hur kan jag ställa en kraftfullare fråga – för att få bättre energi och som en följd av det, prestera mer solid? { Vad är nu möjligt? }

Ta lite tid att överväga detta innan nästa träning eller match. Börja bli mer fantastisk i ditt eget huvud. Steg för steg förändras – från insidan och ut.

Annars kommer du inte få fram det kraftverk du är. Utan självkänsla är du som en tom låda med choklad, och du får inte de resultat du kunde ha haft.

Slutligen, om du vill känna dig säkrare i dig själv och spela på din högsta nivå när du tävlar –  så är sista steg superviktigt.

Du måste kunna föreställa dig ditt drömmål och ditt perfekta tillstånd innan det har hänt.

Säg vadå ..?!

Du behöver  se, höra och känna det du vill uppnå som det redan har hänt.

Guldmedaljörsimmaren, Michael Phelps använde sin fantasi varje kväll innan han somnade.

Under seger presskonferens i Us-open i tennis 2019 talade Bianca Andreescu om – hur hon hade visualiserat segern i många år.

En sak som är bra att förstå – de bästa idrottarna gör detta medvetet – på ett positivt sätt.

De VET att när de använder föreställningsvärlden förvandlar det dem till mästare – steg för steg.

Om du använder dig av negativ fantasi som din “default” – och många gör det – leder det ofta till låg självkänsla och mediokra prestationer.

Det var det hela, det här är exakt hur jag coachar idrottare när de jobbar med att förbättra sin självkänsla för att sen kunna tävla mer säkert och vara tuffa när det räknas.

Verktygen fungerar för alla – oavsett din DNA-kod. 😉

Så här kan du också börja bygga din självkänsla – så att du blir fantastisk i din sport.

Om du förstår punkterna här ovan kan du testa med en gång och se för dig själv ..