Vill du träna ditt mindset- Kolla videon här

Maria Lindström har hjälpt över 1000 människor med att få till de förändringar de vill ha. Maria jobbar med elitidrottare men även som livscoach. Maria har varit professionell tennisspelare och deltagit i Olympiska spelen.

Överväldigad vs Simplifiera

Av: Maria Lindström

Det finns ett överflöd av tekniska och fysiska tips och ideér i tennisvärlden. Videos med ultra slow motion. Mängder av fb-grupper. Fler enheter. Fler program. Fler kurser att prenumerera på. Vi bombarderas ständigt med fler och fler specialiserade tips och tricks för att bli bättre.

Att ta tillbaka racket i tid räcker inte. Vi vill ha en slow motion-video som visar oss varje liten tillkrånglad detalj. 

Att bara slå bollar räcker inte. Vi vill ha en specialpryl som hjälper oss att böja benen på rätt sätt.

Att spela en träningsmatch räcker inte. Vi vill att hjärtfrekvensen ska övervakas samtidigt som vi tittar på statistiken som visar hur många procent vi har träffat brett, kort, till backhand eller forehand.

Det kanske låter lite överdrivet för några av er, men du förstår poängen: Det är för mycket fokus på de tekniska detaljerna – så mycket att det efter ett tag blir – komplicerat.

Självklart kan det vara värdefullt att hitta några enkla tekniska verktyg så att du har en bra och solid bas för din teknik, men ofta blir det överväldigande. 

Jag har en motsatt lösning: Var mindre inriktad på tekniken och var fokusera på att vara en problemlösare – hur får du in bollen i banan. Simplifiera.

Färre tankar om vad du ska förändra tekniskt innebär mer frihet att utforska andra saker – till exempel den mentala delen. 

Mindre tid att tänka på vilka tekniska misstag du gör, mer tid att utveckla en bättre attityd. 

Man hör ibland tränare, kommentatorer och föräldrar prata om ”mental tuffhet” – som det är något du har en gen för, en förmåga du antingen har eller inte har. Antalet människor som faktiskt har förståelse och vilja att utveckla sitt mindset är få. 

Det är klart – det är lättare att titta på en slow motion-video om hur man ändrar den tekniska delen, eller hur du  tränar upp dina benmuskler. Det är påtagligt och du kan mäta det lättare. Att börja träna ditt mindset är svårare eftersom det kräver ett annat fokus och för de flesta är det – utanför deras komfortzon.

Det är en dimension som är relativt outnyttjad, men att skapa en träningsrutin är inte så svårt, och det erbjuder enligt mig – den snabbaste vägen för elitidrottare att prestera bättre.. 

Vad är dimension? Mindsetträning.

Ok, jag vet att det inte är ett nytt område för dig men de flesta pratar bara om det och gör aldrig någonting. Du förstår att det kan vara bra för dig, men du ansträngningar dig sällan för att använda några mindsetverktyg.

För nervös när det verkligen gäller eller inte tillräckligt fart på bollen eftersom dina muskler inte gör som du vill. Du känner ofta att du har mycket mer att ge – men den känslan dyker nästan aldrig upp när du tävlar.

Mängden av elitidrottare som inte når upp till sin potential – för att de har ett mindre bra mindset – är svindlande hög. Men eftersom de – oftare än inte – tror att det inte finns någon riktigt bra lösning, så kvarstår problemet.

Mödan att starta något nytt som inte är lika mätbart hindrar dig kanske från att vidta åtgärder, du fortsätter att göra mer av samma sak, mer fysiska och tekniska metoder. Detta kommer naturligtvis att göra dig bättre men det kommer sannolikt att lämna det ”sista hindret på marken”.

Nyckeln till att hitta en tuffare mental attityd, när du tävlar, är inte nödvändigtvis mer av samma. Den största skillnaden kommer från att ha ett bra mindset, och konsten att tillämpa det när det verkligen räknas. 

Integreringen av verktygen är den viktigaste delen, så att du känner dig säker på att kunna  hantera alla situationer ute på sportarenan. När det är ett tufft läge vet du vilket verktyg du ska använda. 

Pro tennis har gett mig värdefulla insikter och med hjälp av den erfarenheten har jag utvecklat ett program som hjälper elitidrottare att tävla på högsta nivån.

Några förändringar som mina elever har upplevt till följd av deras ansträngning: De börjar fokusera bättre. Blir mer självsäker även i tuffa situationer. De reflekterar mer över sitt eget tankesätt och beteende, och det gör  steget till bättre resultat snabbare. De blir bättre på att hantera sin nervositet.

Att träna upp sitt mindset är det snabbaste sättet att bli bättre, men tror de flesta idrottare gör det? Jag tror inte det. 

Varför är du som elitidrottare inte så intresserad av det här? Ibland är vi så vana vid våra gamla sätt att tänka så vi förkastar nyheter, osäkerheten skrämmer oss. Du måste eventuellt också släppa missuppfattningar du har om mindsetträning, exempelvis att det är något ”fel” på dig.

Du kanske redan har noterat att din inre dialog behöver vara bättre och du kanske till och med har provat att förbättra den några gånger, men inte varit tillräckligt noggrann. Att ändra dina negativa tankar till mer och mer positiva kan vara den största förändringen du någonsin har gjort i din karriär, men du måste ta språnget och bestämma att det är viktigt.

Vart ska du starta? Ta reda på när du saknar självförtroende mest. Få mer tydlighet. Börja sedan använda ett eller två mindsetverktyg – det kan vara så enkelt som att börja bli lite mer positiv. Gör det under två veckor, så får du snart en bättre energi i kroppen. Du kan hitta olika mindset verktyg om du söker på internet, bara hålla fast vid en eller två i ett par veckor.

Det finns några myter kring mindsetverktyg för elitidrottare, och jag är säker på att du har hört några av dem. Om du blir fysiskt starkare då blir du automatiskt bra mentalt – det är falskt – så är inte alltid fallet. Det är något fel med mig om jag BEHÖVER arbeta med mina mentala förmågor. Jag får mitt självförtroende när jag börjar vinna – men vad händer innan du vinner? Dessa myter kan vara ursäkter för att inte inkludera även denna träning i din satsning..

Min erfarenhet är att träna upp sin mental tuffhet är roligt, för när det är gjort rätt, ger det en snabb ”skörd”. Mindset är en del av en helhet för att bli bra. Mer tydlighet på hur du ska fokusera gör möjligheten att nå bästa resultaten störst. 

Du som sportperson gör val varje dag-  vad som är viktigt att genomföra  – för att förbättra dig. Din ansträngning att inkludera mindset i träningen kommer att förändra din energin till det positiva – på och utanför arenan. Det är ett löfte. 😉