Vill du träna ditt mindset- Kolla videon här

Maria Lindström har hjälpt över 1000 människor med att få till de förändringar de vill ha. Maria jobbar med elitidrottare men även som livscoach. Maria har varit professionell tennisspelare och deltagit i Olympiska spelen.

Momentumskifte

Av: Maria Lindström

Lider du av ”momentumskifte” på idrottsplan?

 

Om du tittar på en tennismatch eller något annat sportevenemang; MOMENTUM kan växla på ett ögonblick. När vi som publik tittar på kan vi nästan känna hur energin skiftar,  och se hur det andra laget eller spelaren långsamt och sömlöst kryper tillbaka från ett tillsynes solklart nederlag. I misstro ser vi hur energin skiftar men samtidig vet vi att det händer ofta inom idrotten. 

 

När jag spelade professionell tennis, var jag mycket medveten om att jag skulle vara fokuserad, koncentrerad, närvarande i nuet och spela en boll i taget. Men även när jag visste – hur viktigt det var – hade jag inte koll på HUR jag skulle återfå mitt fokus när jag väl tappat det.

 

Jag märkte det även för några veckor sen när jag spelade paddel. Jag har inte spelat så många gånger men eftersom jag kan spela tennis så får jag paddel bollen över nätet och vi hade några kanon poäng. Jag och min partner ledde lätt över två killar – men plötsligt kände jag – “förändringen”.

Jag tappade fokus, jag spelade ett par dåliga poäng på grund av det, de började spela bättre, vi tappade setet och momentum hade överförts till dom.

 

För mig är skift av momentum och tappat fokus som en tung boja. Jag känner en visceral smärta. Det speglar en slarvighet som jag inte vill ha. Det blir ett krig inuti mig som säger:

”Jag kan förlora och jag kan spela dåligt, men INTE för att jag har ett slarvigt fokuserande”

 

När jag tittar på det nu – från ett metaperspektiv – vad kan jag göra annorlunda till nästa gång. Och vad kan du, som ambitiös idrottare göra när det eventuellt händer dig?

 

Att vara alltför fokuserad på mitt misstag tillåter inte någon acceptans, och en icke acceptans försvårar processen att släppa misstaget.

När jag argumenterar med verkligheten förlorar jag, men bara 100 procent av tiden.

– Byron Katie

 

Det kanske inte uppfattas som goda råd – att omfamna dina misstag och acceptera dom – men det är det snabbaste sättet att få tillbaka ditt momentum.

 

Ibland faller jag tillbaka till det som är vanligt hos många – att “tvinga” mig själv tillbaka till bättre energi – samtidigt som jag förbannar varje steg av vägen. När det händer, gör jag en medveten ansträngning för att hitta acceptans för mitt misstag. Då känner jag att energin kommer tillbaka till min fördel. Där vill jag vara och där jag kan spela närmast min potential.