Maria Lindström har hjälpt över 1000 människor med att få till de förändringar de vill ha. Maria jobbar med elitidrottare men även inom affärsvärlden. Maria har varit professionell tennisspelare och deltagit i Olympiska spelen.


Hur du får bättre resultat utan att vara tävlingsmänniska


Av: Maria Lindström

Hur du får bättre resultat utan att vara tävlingsmänniska

 

När frukten blir viktigare än leken, har du förlorat mer än bara glädjen.

Om du tränar och framförallt tävlar utan att reflektera hur du vill “show up” på arenan- då kan det vara värt att läsa vidare.

För om slutmålet alltid är det viktigaste – missar du poängen. Poängen är som den slitna klichén;  “det är vägen som är viktig inte målet”.

Men ..

Det är mer.

När du promenerar på din väg behöver du också bestämma vem du ska vara. Vem ska visa sig. Hur vill du representerar dig själv på bästa sätt?

Om du idrottar för att försöka se bra ut – vinna och inte förlora – kommer det kanske ge dig beröm, status, uppmärksamhet, men det kommer inte ge dig glädjen.

Spelar du din sport för lekens skull –  ändras spelplanen rejält- och det är här du kan hitta dina diamanter.

Hur skulle det vara att sluta försöka se bra ut?

Inte försöka vinna, inte heller försöka förlora – bara spela för glädjen. Vara ambitiös och hängiven med aktivitetens lekfulla komponenter. 

Ge upp bilden på hur det ska se ut. Jobba istället att idrotta från glädje och frihet – och nyfiket se vart det tar dig.

Som Emil Forsberg när han spelade Em i fotboll – fri.

Ett omöjligt beslut för det flesta. Det gamla ligger så inbakat inom oss. Jag vet att det är en stretch.

Det är inget du gör över en dag, det är något du behöver göra steg för steg och bli bättre och bättre på. Men det börjar med ett beslut att testa.

Att fokusera på att vinna ligger oss SÅ varmt om hjärtat, det är den vägen vi har blivit lärda.

Och för att vi överhuvudtaget ska få kalla oss seriösa idrottare måste vi vilja fokusera på vinst – annars är vi inte riktiga tävlingsmänniskor.Nu ger jag dig ett fripass. Ett annat sätt att experimentera på – så du kan spela mer fritt och verkligen se vad du går för.

Släpp taget på slutresultatet och fokusera istället på “leken”.

Var ambitiös och ihärdig – men gör det med ett annat fokus.

Väl spenderad tid är att göra det du gör – från en galet magisk plats inom dig. Du väljer att komma från glädjen och varje handling och tanke startar därifrån. 

Inspireras av andra idrottare som har valt att gå vägen på sitt sätt; Kobes väg var att ha glädje i att “figure things out”. Carolina Klüft sätt var, glädje och att utvecklas. Jordan var “inspiration”. Inte vinna, inte förlora – det var en biprodukt av “leken” de valde att engagera sig i.

Var kommer jag ifrån – snarare än vart ska jag till.

Det börjar med ett beslut att testa. 

Vad väljer du att göra idag för att “show up” på precis det sätt som du vill visa dig ute på arenan?

Nyfiken ..

Din palett har många färger – vilka färger väljer du att måla din canvas med?